Prezident podpísal zákon, ktorý prinesie učiteľom vyššie platy

07.11.2011 Celý región

Bratislava 7. novembra (TASR) – Prezident Ivan Gašparovič podpísal dnes novelu zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorá od nového roka prinesie vyššie platy učiteľom. Podľa údajov ministerstva školstva si pedagógovia k februárovej výplate budú môcť prirátať deväť až 60 eur. TASR o tom informoval prezidentov hovorca Marek Trubač.

Učitelia však na základe tohto zákona prídu o rekondičné pobyty, na ktoré mali nárok po 15 rokoch pedagogickej praxe. Novelu poslanci Národnej rady SR schválili 21. októbra 138 hlasmi.

Prilepšia si aj začínajúci pedagógovia. Kým ukončia adaptačné vzdelanie, na čo majú dva roky, budú dostávať o šesť percent viac z platovej tarify, do ktorej sú zaradení. V prvých štyroch triedach platovej tabuľky sa tarify, z ktorých sa vyrátavajú platy učiteľov, zvyšujú približne o dve percentá, v dvoch najvyšších platových triedach tarify rastú o sedem a deväť percent. Tarifa v platovej triede 9, kde je väčšina začínajúcich pedagógov, sa tak zvýši zo 499 eur na 508,50 eura. V najvyššej platovej triede 12 ide o nárast zo 639 eur na 697 eur.

Príplatku sa dočkajú aj pedagógovia, ktorí vyučujú v triedach základnej školy s aspoň 30 percentami žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia. Zákon upravuje stupnicu platových taríf v platových triedach učiteľov tak, aby rozdiely medzi 10. a 11. i 11. a 12. platovou triedou boli 12 percent. Pozmeňovacími návrhmi poslanci dosiahli aj to, aby učiteľ s titulom PhD. postúpil automaticky do vyššej platovej triedy.

Novela mení aj systém priznávania kreditov, ktoré učitelia získavajú za rozširujúce štúdium. Uznaním kreditov získaných za absolvovanie rôznych vzdelávacích aktivít si môžu učitelia platovo prilepšiť. Po novom bude kredity uznávať riaditeľ školy. Ak učiteľovi kredity neprizná, pedagóg môže proti tomu do 15 dní podať sťažnosť. Podľa novelizovaného zákona však riaditelia budú musieť zverejniť na verejne dostupnom mieste v škole komu, za akú aktivitu a aký počet kreditov priznali. Kredity budú môcť pedagógovia po novom získavať aj v neštátnych zariadeniach. Rozširujúce vzdelanie tak budú môcť poskytnúť napríklad aj náboženské spoločnosti. Začínajúci učitelia môžu začať zbierať kredity podľa novely až šesť mesiacov od začiatku svojej pedagogickej činnosti.

Poslanci zrušili sedemročnú lehotu na platnosť príplatku za získané kredity. Ak by učitelia príplatok za kredity získali raz, platil by im navždy. Účinnosť tohto opatrenia však poslanci stanovili až na 1.1.2013, aby sa vláda, ktorá vzíde z predčasných marcových volieb, mohla rozhodnúť, či chce lehotu ponechať alebo odstrániť.

Schválením zákona tiež poslanci umožnili súkromným školám zaplatiť svojich učiteľov do ľubovoľnej výšky. Po novom sa tak nemusia držať hornej hranice platov v tabuľkách, ktoré platia na verejných a cirkevných školách.

Nové znenie zákona o pedagogických zamestnancoch školám nariaďuje zverejňovať voľné pracovné miesta na internetovej stránke školy, zriaďovateľa a krajského školského úradu.

Parlament 21. októbra tiež odsúhlasil, aby školy nemali zákonom stanovený presný počet žiakov v triede. O počte môže rozhodnúť Rada školy. Zmena zákona tiež umožňuje, aby rodičia detí, ktoré nemajú trvalý pobyt v mieste, kde sa nachádza škola, platili v školských kluboch či jedálňach viac. Dotácie tieto školské zariadenia totiž dostávajú z miestnych daní podľa počtu detí s trvalým pobytom a tak na žiakov z iných obcí musela podľa poslankyne Tatiany Rosovej (SDKÚ-DS) samospráva doplácať.

Koalícia podporila aj opozičné pozmeňujúce návrhy Bibiány Obrimčákovej a Dušana Čaploviča (obaja Smer-SD). Poslanci sa návrhom snažili o odstránenie diskriminácie odborných pracovníkov v školstve, ktorým sa zmenou pracoviska v rezorte nezapočítavala odborná prax.
 

Vyberte región